www.alander.nu Blue Sky

Paddling i Nordnorge 2015 - Kayaking i northern Norway 2015

Solnedgång

pages2015/tromso-15-27.jpg

Copyright: Johan Alander
Fotodatum: 2015-07-26
Kamera: DMC-FT4 Exponeringstid: 10/1000 Bländare: 3.3 ISO: 160


Solnedgång


Selnedgång över Senja.

pages2015/tromso-15-29.jpg

 

Eller: Sjokkoladen rett i koppen. Vinden rakt i näsan.

7 dygns paddling:

Deltagare: Mattias, Bosse och Johan. Hyrde kajak och torrdräkt av www.bjornskajakk.no.

Dag 1:

Start Mikkelvika sen kväll pga omfattande ompackning, paddling till södra Hersöya och nattläger där. Dricker norsk choklad, "rett i koppen".

Soligt, måttliga vindar.

2 km paddling.

Dag 2:

Paddlar vildare genom Vargsundet, norra sidan av Andamanen och slår läger på yttersidan av Rebbenesöya, i Breivika och den fina stranden där.

Mestadels soligt med växlande svaga vindar.

29 km paddling.

Dag 3:

Vi paddlar från Breivika via Styrsöya till Sandöya och tar lunch där. Sedan paddlar vi söderut i tjock dimma och rundar Sandvear och Risvear och åter till Sandöya för nattläger på södra Sandöya, vid den gamla kyrkoruinen och klockstapeln. På väg tillbaka till Sandöya så lättar dimman, solen kommer fram och konturerna av ön syns i dimman. Magiskt!

27 km paddling.

Dag 4:

Vi fortsätter i soligt väder till byn på Sandöya, där finns täckning för mobiltelefon och vi kan dessutom fylla på vatten. Vi har sneglat på Surfugluöya tidigare, det är verkligen ett häftigt landmärke med sitt spetsiga berg som sticker upp ur havet. Men vädret är förutspått till 10-12 mps så vi följer kusten istället. Vi tar lunchpaus vid den fina stranden Nordvika (norr om Breivika på Rebbenesöya och kanske dess vackrare hälft. Vi fortsätter sedan efter Rebbenesöya norrut till Andamanen och sedan till södra Grötöya (Surgrötöya) och slår upp nattläger där.

Mest soligt och nordostlig vind ca 6 mps.

Dag 5:

När vi paddlar från Grötöya så har vinden redan tagit i, när vi kommer runt västra udden så friskar det i riktigt, kanske 10 mps i vindbyarna. Efter en timmes stretande med vinden rakt i näsan ger vi upp, passar på att titta på de tre underbara norrliggande stränderna som finns på öns östra udde. Vi rundar Grötöya på sydvästra sidan, går sedan över till Måsvaer och hittar nattläger på Lilla Måsvaers södra sida.

Soligt och nordlig (mot)vind ca 10 mps.

Dag 6:

Vi paddlar igenom arkipelagen vid Lilla Måsvaer och fortsätter sedan i motvind, ca 10 mps, till Sörskarvågen för att se tidvattengenomströmningen. Äter lunch vid norra sidan av Sörskarvågen. Pga hård vind så kan vi inte se någon effekt av tidvattnet, vi fortsätter söderut efter kusten och vid Hermannsfjordens ruin fyller vi på vatten och sedan bestämmer vi oss för att slå läger. Promenad upp i dalen under kvällen.

Soligt, östlig (mot)vind 10 mps.

Dag 7:

Vi fortsätter från Hermannsfjorden och följer Nordkvalöya motsols, från sydspetsen fortsätter vi mot Helgöy och slår upp tälten strax öster om byn. Dricker norsk choklad igen, "rett i koppen" förstås. Blir väldigt väl emottagna eftersom Mattias känner några i byn sedan tidigare, vi blir erbjudna kaffe, öl och övernattning inomhus. Inte dåligt! (Men vi bor i tälten förstås...)

Molnigt, uppehåll och nordlig vind ca 5 mps.

27 km paddling.

Dag 8:

Paddling från Helgöy till Mikkelvika.

Molnigt, ca 2-4 mps.

20 km paddling.

Fjällvandring

Läs också om våran fina fjällvandring vid Abisko i Lappland - Sverige.