www.alander.nu Blue Sky

Girona och Costa Brava 2019 - Girona and Costa Brava 2019

pages2019/girona-19-54.jpg

Copyright: Johan Alander
Fotodatum: 2019-11-18
Kamera: Canon EOS 70D Exponeringstid: 2/1 Bländare: 6.3 ISO: 200


pages2019/girona-19-56.jpg

 

Höstsemester i Girona och Costa Brava

Vi var i behov av att få lite ljus på sen-hösten, då det är som mest dimmigt och grått hemma i Sverige. Vi bestämde oss, lite på slump, för Girona strax norr om Barcelona i Spanien. Där fanns det mycket att besöka och att göra för oss som gillar att vandra, cykla och gå på museum. Så vi planerade upp en vecka i Girona samt höll vecka två öppen för tex Figueres, Cadaques, Olot mfl platser. Vi tog tåget dit och flyget hem.

Lördag, söndag och måndag – tåget till Girona

Tåg Stockholm till Köpenhamn, sedan vidare till Hamburg, nattåg med ÖBB till Basel, en kort anslutning till Mulhouse. Så långt var det enkelt, nattåget med ÖBB till Basel funkade utmärkt. Sedan vidare med TGV till Lyon (var planen) men där råkade vi in i lite problem. Tågen över till Spanien var inställda på grund av en storm. Lång historia kort och det blev övernattning i Montpellier och sedan buss till Girona (byte i Perpignan). En eloge till busschauffören som tog oss fram trots att motorvägen var avspärrad av katalanska självständighetsivrare. Framme i Girona på måndag en dag senare än planerat. Spännande att vara på resa när det blir lite äventyr...

Perpignan

Girona

Tisdag

Promenerar runt i och bekantar oss med stan där vi ska tillbringa huvuddelen av vår semester. Går bla upp till Jardin des Alemanys och går vidare på den gamla stadsmuren som staden ordnat en fin vandring på. Vi bor väldigt centralt på Carrer de les Ballesteries med de för Girona karakteristiska kulöra husen. Med perfekt utsikt över Riu Onyar och mitt mellan Pont d'en Gómez och Pont de Sant Agusti.

Onsdag – cykling Olot och åter till Girona

Vi tar bussen från Girona till Olot med cyklarna i bagageutrymmet! Så skulle man inte gjort det i Sverige. Nu var vi själva på bussen med cyklar, hur de skulle löst detta med flera cyklister lyckas vi inte räkna ut. Kolla på turistbyrån om ni vill försöka, den information vi fick var att det alltid gick att ta med sig cykel på publika transporter i Girona-området.

Cyklar sedan Olot till Girona på ”The green way” / ”Vies verdes” som är en tidigare nedlagd järnväg med packat grus som underlag. Eftersom Olot ligger högre än Girona så blir det skön nedförsbacke! Förutom en kortis uppför på ett par km för att komma till passet vid Sant Esteve d’en Bas.

Turen går genom tunnlar, lummiga skogar och på bergssluttningar. Vi tar lunch i Amer som enligt uppgift ska vara den mest katalanska byn med 99% katalaner. Där finns en utmärkt restaurang, Absis, där vi tar upptäcker dessa goda och prisvärda ”menu del dia”. Efter lunchen inser vi att vi har lite bråttom tillbaka till Girona, och får trampa på för att hinna tillbaka till cykeluthyrningen i tid. Totalt 65 sköna kilometrar. Härligt!

Cykling

Torsdag

Regn är på gång så vi tar en museidag med besök i kyrkorna Catedral de Girona, Basílica de Sant Feliu samt Museu d'Art de Girona.

Fredag

Vi går på filmmuseum i Girona vilket var oväntat bra väldigt bra! På eftermiddagen klarnar det upp så vi tar en promenad i skogarna och bergen runt om Girona. Tar först en lunch på fantastiska Restaurant El Cul del Món, i Sant Daniel (både vägen och dalen heter så), passerar Font del Ferro och Mirador de Gran Garcia. Avslutar med en promenad efter gamla stads-muren i Girona, som är iordningställd och är väldigt trevlig att vandra efter.

Lördag – cykling till Castell del Montgrí, L'Estartit och Jafre

Vi tar bussen till Ullà med cyklarna i bagaget. Cyklar först till Torroella de Montgrí för ett besök på Castell del Montgrí. Ca 4-5 km vandring från byn upp till detta fatastiska castell formad som en klassisk riddarborg. Efter lunch fortsätter vi på två hjul till L'Estartit, insuper havsatmosfären och ser att det finns fin dykning vid Illes Medes. Vi fortsätter över fälten och bland äppelodlingarna. Tar en liten rundtur i pittoreska Verges. I Jafre har vi cyklat ca 40 km och tajmar in bussen till Girona. Många alternativ för cykling finns i området syd och öster om Flaca, generellt är turerna flacka och perfekt för cykel, turerna går på mindre grusvägar med lite biltrafik. Vi fick mycket bra information på turistbyrån i Girona.

Castell de Montgri

Middag på tapasbaren Zanpanzar. En välsmakande kulturupplevelse där du betalar för pintxos efter antalet tandpetare!

Söndag

Cykeltur till Ermita de Sant Grau, Sant Gregori.

När man är borta länge så behöver man ju tvätta lite kläder också, det tycker jag är en kvalitetsstämpel på sin semester, att få tvätta! Jag som fått lite känsligt skinn började fundera på om det blir problem med sköljmedlet? Varenda joggare som sprungit förbi oss luktade som en flaska sköljmedel. Hitta lämpliga tvätt-ställen var enkelt. Och väl där så fanns det program på maskinerna utan sköljmedel. (Tvätten blev att lukta en hel del sköljmedel ändå, inte undra på att spanjorerna luktar...)

Middag på König, bredare ställe med tapas, burgare och sallader.

Måndag – från Girona till Cadaques

Buss från Girona till Cadaqués (går ca en gång om dagen som direktbuss och kostar ca 22E, fler alternativ finns via Figueres).

Fakta

”The green way” / ”Vies verdes”

Cyklas bäst med hybrid eller MTB, racer funkar inte. Denna sträcka är ca 65 km och är en del-sträcka av två där del två är lite kortare och går från Girona till havet.

https://www.cicloturisme.com/tour/vies-verdes-de-girona-1-dia/ (mfl websiter)

Filmmuseet

Utmärkt skyltat på engelska och väl värt ett besök. Speciellt om du är intresserad av foto eller film.

Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol

Carrer de la Sèquia, 1, 17001 Girona, Spanien

http://www.museudelcinema.cat/

Zanpanzar

Carrer de la Cort Reial, 12, 17004 Girona.

Cadaqués

Vi går en tur genom stan, som egentligen är mer en gammal fiskeby. Tar oss ut på en liten ö och provar att luta oss mot den starka vinden. Följer GR82 söderut upp på en höjd och får en överblick över Cadaqués. Byn har verkligen gjort en fantastisk förvandling till en turistort, många av detaljerna för detta finns här: de trånga gränderna, de vitmålade husen och de små fiskebåtarna. Vi tar en tur genom trånga gränder till kyrkan som ligger med utsikt över havet. Rekommenderas av kyrkovaktmästaren att gå genom gången mot utgången och titta på Maria Magdalenas gloria, en unik upplevelse i hela den katolska världen. Haha. Självklart gjorde vi det.

Tisdag - vandring till Far de cap de Creus och Paratge de Tudela

Vi vandrar till Far de cap de Creus på stigar på genom olivlundar och med havet på våran högra sida. Efter vägen hittar vi små plattjas som med det turkosa vattnet inbjuder till bad men det känns som fel säsong i november. Nästan framme vid fyren finns ett naturområde som är värt en omväg: Paratge de Tudela. Detta är ett märkligt naturområde med klippor i olika bergarter. Fantastiskt för den geologiskt intresserade, vackert för alla. Klipporna har över tid formats till olika figurliknande djur som uppskattas av barnen. Området har gett inspiration till Salvador Dali och hans målningar.

Väl ute vid Far de cap de Creus finns en restaurang och en bar att välja på.

Totalt har vi gått 21 km när vi kommer tillbaka till Cadaqués, inklusive den lilla extra turen till Paratge de Tudela.

Mer att göra i Cadaqués finns på Casa-Museu Salvador Dalí, och är ett museum över huset där den excentriska Salvador Dali arbetade och bodde 1930-82. Museet ligger egentligen i Port Lligat alldeles utanför Cadaqués stadsgräns.

Onsdag

Bus från Cadaqués till Figueres (går ca 4 gånger per dag) och sedan vidare till Olot (går ca 6 gånger per dag).

Fakta

Casa-Museu Salvador Dalí finns vid Platja Portlligat alldeles utanför Cadaques

Mer info på http://salvador-dali.org

Mer om Far de cap de Creus hittar du på http://parcsnaturals.gencat.cat

Cadaques

Olot

Vi börjar med boendet och tar våra ryggsäckar dit. Vi bor på Hostal Sant Bernat i två nätter, 660 kr för två personer med frukost. Mycket prisvärt och dessutom bra!

Efter en lunch så går vi upp på byns stolthet, (vulkanen) Volca de Montsacopa, fin utsikt och ännu en historisk plats, här har tidigare varit både castell och kyrka. Vi fortsätter den markerade rutten genom byn och upp på nästa vulkankägla: Volca Montolivet. Härifrån ser vi solen gå ner och ljuset skiftar mot guldgult. Ner genom byn och tillbaka genom Olots fin-gator, här finns gått om hus i jugend-stil (art nouveau), bland annat ett vandrarhem i en väldigt sirligt utsmyckad byggnad. Mycket vackert! Bara gatu-nätverket är värt att titta på i Google maps.

Torsdag – vandring genom Fageda Sant Jordi och till Volca Margarida

Vi tar bussen mot Sant Pau (går fyra gånger om dagen och kostar 1,75E till Sant Pau) hoppar av vid parkeringen vid Fageda Sant Jordi och börjar en 11 km rundvandring genom skogen, till Volca Margarida, Volca Croscat och sedan tillbaka till parkeringen. Flera alternativ finns för vandring, bla en kortare familjetur, flera olika längre varianter som slutar i Olot eller Les Preses, att avsluta i Sant Pau mm. Vid den mer namnkunniga vulkanen Volca Sant Margarida finns möjlighet att hoppa av bussen eller parkera bilen. Olika alternativ för att äta finns också på vägen, men vi har köpt bocadillos i Olot som vi har med oss.

Vandringen i skogen Fageda Sant Jordi är mycket vacker; solen strålar ner genom lövverket och ger guldgula höstfärger. Runt omkring oss ser vi hur vulkanen har arrangerat naturen, pimpsten ligger på marken både stora och små, en del ligger i små högar andra i större, ett säreget landskap. På stenarna växer grön mossa och ger skogen ett mjukt och inbäddat intryck.

Högarna av pimpsten har bildats av gaser som sipprat från vatten som träffat den heta lavan underifrån, gaserna har gjort att pimpsten lyfts upp i högar på vissa ställen. Detta får vi lära oss dagen efter på ett besök på Museu dels Volcans de la Garrotxa.

Stigen fortsätter genom skog, över fält och åker, ibland öppnar landskapet upp och vi ser på avstånd andra vulkankäglor, ibland är stigen stängd som en tunnel. Här är stigen i vissa delar svår att följa då skyltning saknas, första gången vi märkt det under vår resa här. Annars har skyltningen varit helt förträfflig under hela resan! Vi kommer bort oss ett tag men kommer snart tillbaka till leden. Vandringen uppför Volca Margarida går brantare uppför till kraterns kant, vi svänger ner mot vulkanens mitt och ser där kapellet Ermita Santa Margarida på ett öppet fält i vulkan-kraterns botten. Kapellet är inte öppet nu på vintern, men ser ut att vara öppet för besök på högsäsong. Vi fortsätter upp ur kratern och ner mot parkeringen vid Volca de Margarida. Här finns flera alternativa sträckningar eller buss till Olot eller Sant Pau.

Vi fortsätter mot Volca de Croscat, som är mest känt för sitt dagbrott, här bröts vulkansand fram till 1980-talet. Dagbrottet är nu som en gigantisk tårtbit utskuren ur bergssidan. På årtionden sedan brytningen upphörde så har vackra formationer bildats i dagbrottet. Efter en lunch i en solig åkerkant så fortsätter vi mot parkeringen vid Fageda Sant Jordi.

Väl framme vid parkeringen bestämmer vi oss för att vandra hela vägen tillbaka till Olot. Det blir en tur genom skogar och byar, mestadels på asfalt. Nedförsbacken mot Olot gör det hela till en förhållandevis lätt vandring. Väl tillbaka till Sant Bernart har vi gått 21 sköna kilometrar.

Vandring vid Olot

Fredag

Vi besöker Museu dels Volcans de la Garrotxa, värt et besök för att fräscha upp gymnasiekunskaperna om hur vulkaner bildas. Dessutom har de ett ”jordbävningsrum” där man får testa hur det är att vara i en jordbävning, se till att se filmen!

Sedan tar vi bus från Olot till Figueres, kostar ca 7E per person och bussen går ca 5 gånger per dag.

Fakta

Museu dels Volcans de la Garrotxa:

Avinguda de Santa Coloma, 47, 17800 Olot.

https://museus.olot.cat/museu-dels-volcans/

Hostal Sant Bernat

Ctra. les Feixes, 31, 17800 Olot, Girona, Spanien

http://www.hostalsantbernat.com/

Figueres

Vi badar spa på http://www.qualia.cat/

Middag på Brasic, härligt goda katalonska smaker från grillen.

Lördag

Nästa dag besöker vi Salvador Dalis teatermuseum, mycket intressant och inspirerande och verkligen värt ett besök. Får bland annat lära oss att Salvador Dali inte bara var den excentriske målare man alltid tänkt sig, utan dessutom en slipad marknadsförare och säljare av sitt eget varumärke, en intressant personlighet tonar fram på museet.

Vi var där i november så det var inga problem att komma in, under högsäsong kan det nog vara värt att boka biljett på webben (då får ni även slot-tid för entrén) .

Salvador Dalis teatermuseum

På eftermiddagen promenerar vi runt Castell de Sant Ferran. Det var en lätt promenad att hitta till, bara följ Pujada del Castell (vägen upp) till fortet och så går det en stig runt. Om du besöker under öppettiderna så kan du också gå in på området, där det bland annat finns en stor vattencistern som användas för att lagra vatten om det blev oroligheter. Den kan man besöka med rundtur i båt! Hela området är väldigt spännande och ett verkligt klurigt system för försvar.

Middag på el Dynamic.

Fakta

Salvador Dalis teatermuseum

Dalí Theatre-Museum, Plaça Gala i Salvador Dalí, 5, 17600 Figueres.

https://www.salvador-dali.org/en/

Kostnad 15E per person (vuxen) för oss.

Castell de Sant Ferran

https://lesfortalesescatalanes.info

Brasic

Baixada Mercer, 4 bxs, 17600 Figueres.

https://brasic.cat/

el Dynamic

Carrer Monturiol, 2, 17600 Figueres

Söndag

Tåg till Barcelona och flyg till Stockholm.